fbpx

Vakna. Du sover.

 In Drömmar och det undermedvetna

Har du någon gång upplevt att du är vaken i din egen dröm? Att du är fullt medveten om att du drömmer, fri att röra dig som du vill i din undermedvetna värld? Ingen fara, du dinglar inte på vansinnets kant. Du är bara en av de cirka fem-sex miljoner svenskar som någon gång har upplevt samma sak. Vissa av oss flera gånger i månaden.

Fenomenet kallas lucid dreaming, eller klardrömmar på svenska, och myntades på tidigt 1900-tal. Till en början såg nog vetenskapen aning skeptiskt på saken, men idag är det vedertaget att det fungerar och händer de flesta av oss. Det finns faktiskt flera universitet och kliniker som forskar på området runt om i världen, bland annat det anrika Stanford University.

Vill du läsa mer om klardrömmar, lucid dreaming och det undermedvetna kan jag rekommendera SvD:s artikelserie från ett par år sedan. Artikeln om just klardrömmar hittar du här.

Tidigare inlägg

Kommentera

drömsymboler och drömtydning