fbpx

Att komma ihåg sina drömmar

 In Drömmar och det undermedvetna

”Jag drömmer aldrig” är en hyfsat vanlig kommentar när man diskuterar sovvanor. Så kan det säkert kännas, men faktum är att alla drömmer. Kvinnor, män, gamla, unga – till och med spädbarn har små, undermedvetna äventyr för sig om nätterna.

Så jodå, du drömde något i natt också. Frågan är vad?

Trots att vi oftast har ett halvdussin drömmar per natt, är det få som stannar kvar hos oss. Varför?

Forskare på Neuroscience Research Center i Lyon har undersökt just det, och kommit fram till att förmågan att minnas sina drömmar beror på flera saker. Dels verkar det faktiskt vara så att olika delar av våra hjärnor är olika aktiva under sömnen. Det innebär att vissa av oss faktiskt har lättare att komma ihåg drömmar än andra av rent biologiska anledningar. Orättvist, men bara att suga i sig.

Intressant är att ett av områdena som har stark aktivitet hos personer som ofta minns sina drömmar är temporoparietalområdet (Säg det fort fem gånger …), som också avgör hur känsliga vi är för intryck utifrån. Det är ett viktigt samband, för det betyder att ju mer lättväckt du är, desto lättare har du att minnas vad du drömt. Din hjärna måste nämligen vara vaken för att komma ihåg ny information. Det är alltså bara om du vaknar till då och då under natten som du kan minnas dina drömmar.

Så nästa gång du vaknar mitt i natten och muttrar över att du förlorar sömn: passa på att fånga en dröm istället.

Tills nästa gång: sov gott.

Tidigare inlägg
  • Leffe delo
    Svara

    jag kommer sällan ihåg en dröm ?

  • Niklas Lindroth
    Svara

    Du har så bra fantasi, så du kan hitta på egna. 🙂

Kommentera

Klardröm