Att skriva drömjournal

 In Drömmar och det undermedvetna

Att skriva drömjournal eller drömdagbok kan man göra av flera olika anledningar. Kanske vill du komma ihåg vad du drömmer om natten, kanske vill du komma ihåg flera drömmar, eller så vill du samla underlag för att börja klardrömma (lucid dreams). Oavsett vilket så är drömdagboken en bra plats att börja på. Här är några enkla tips för att skriva drömjournal!

Drömjournal för att komma ihåg dina drömmar

Den första och mest uppenbara anledningen till att skriva en drömjournal är så klart att du vill komma ihåg vad du drömmer. ”Jag drömmer inte alls” är en vanlig kommentar, men faktum är alla drömmer, oavsett om du kommer ihåg det eller inte. Mer om det kan du läsa här.

Drömjournal för att komma ihåg fler drömmar

Att regelbundet föra drömjournal leder till att du ganska snart minns fler drömmar per natt. När du börjar föra drömdagbok kanske du bara kommer ihåg en dröm per natt, eller enbart fragment av en dröm. I takt med att du blir bättre och bättre på att föra journal över dina drömmar, kommer du upptäcka att du minns fler och fler – och att bilderna blir tydligare och tydligare. Efter en tid (veckor eller någon månad) kommer du att minnas tre, fyra, fem drömmar per natt!

Drömjournal för att drömma klardrömmar

Att skriva drömjournal är den självklara början för alla som vill utforska det spännande området klardrömmar eller lucid dreaming. Genom att skriva drömjournal så kan du lättare upptäcka mönster i dina drömmar – och på så sätt lära din hjärna att känna igen när du drömmer. Läs mina tips för att klardrömma här.

Klardrömma

Så hur gör man för att komma igång med en drömjournal eller drömdagbok? Här är fem enkla tips:

Tips 1: Håll drömjournalen enkel

I mina psykologiska thrillers Undertryck och Bortglömd använder huvudkaraktären teckningar för att återge sina drömmar och minnas var han befunnit sig på nätterna. För gemene man är det kanske en onödigt krånglig metod (särskilt om man inte är så bra på att teckna!).

Håll dig istället till en enkel anteckningsbok. Överdriv inte. Det viktigaste är att du skriver ned något från drömmarna, om det sedan är på en post-it-lapp eller en servett spelar mindre roll. Du behöver inte hitta den absolut snyggaste läderinbundna anteckningsboken för att komma igång.

Var däremot noga med att välja en bra penna om du ska skriva drömjournal! När du vaknar mitt i natten och vill få ned några snabba bilder från det du precis drömde, vill du inte brottas med en torr kulspetspenna som vägrar få ur sig bläck.

Tips 2: Ha drömjournalen nära

Om du har ett nattduksbord, lägg din drömjournal där. Tillägna varje natt en egen sida så är det enkelt att hålla ordning. Innan du går och lägger dig skriver du dagens datum på en ny sida och låter journalen ligga öppen på den sidan. På så sätt behöver du inte hålla på och bläddra dig fram när du vaknar på natten.

Om du sover med en partner som du inte vill väcka genom att tända lampan, köp en enkel liten läslampa som du kan fästa på drömjournalen.

Drömmar brukar vara särskilt livliga under korta tupplurar på dagen. Av den anledningen rekommenderas även tupplurar som bra tillfällen att försöka sig på att klardrömma. Om du tar en tupplur, se till att ha drömjournalen i närheten.

Tips 3: Skriv (nästan) direkt

När du vaknar, ligg still en liten stund och samla så mycket minnesbilder du kan från drömmen du precis haft. Skriv sedan ned allt du kommer ihåg direkt, utan att göra något mellan. Drömmar är fascinerande känsliga, om du börjar röra dig (eller till exempel går på toaletten) har de en tendens att fly sin kos och du får svårt att minnas något alls.

Tips 4: Ge det tid

Bli inte besviken eller stressad om du inte minns något alls från dina drömmar i början, eller om du inte minns drömmar i den takt du hoppats på. Skriv ned vad helst du kommer ihåg, känslor eller flyktiga bilder. Glad, jag sprang efter något eller Var på jobbet räcker gott i början om det är allt du kommer ihåg. Om du är tålmodig med att skriva drömjournal och ger det tid kommer du att minnas mer och mer!

Tips 5: Använd drömmarna!

Nu börjar det riktigt roliga med att skriva drömjournal. Samla inte bara drömmar på hög, gör något av dem! Kanske innehåller drömmarna guldkorn till en novell, enmålning eller ny idé du gått och ruvat på.

Efter några månader, läs igenom och se om du kan hitta enröd tråd i dina drömmar. Drömmer du ofta om att du är stressad eller jagar något? Fundera på varför det kan vara så. Kanske försöker det undermedvetna säga dig något!

Eller – för dig som vill prova på att klardrömma – lär dig känna igen drömsymboler och drömtecken. Nästa gång du till exempel drömmer att du har en tiger i vardagsrummet, kommer du lättare inse att det är en drömsymbol och chansen ökar att du ”vaknar” i drömmen.

Lycka till!

Vill du läsa mer om spänningsromanerna Undertryck och Bortglömd kan du göra det här.

Recent Posts

Leave a Comment

tips för att klardrömma