Vad är klardrömmar eller lucid dreams?

 In Drömmar och det undermedvetna

Efter att jag intervjuades på Bokmässan i Göteborg i september om min bok Undertryck har jag fått en del frågor om det här med klardrömmar. Fenomenet som min huvudkaraktär Adam använder sig av i Undertryck för att närma sig det förflutna.

Jo, det fungerar faktiskt. Jodå, jag har testat det själv flera gånger (även om det var några år sedan sist nu). Nej, det är inte farligt. Nej, det är inte så flummigt som det låter. Och ja, det går att lära sig.

Vad är klardrömmar?

Om vi börjar med själva begreppet så är det en försvenskning av det engelska uttrycket lucid dreaming, det vill säga medvetna drömmar. Det går helt enkelt ut på att du ”vaknar upp” i din egen dröm och är medveten om att du faktiskt drömmer. Klardrömmar är inte så omskrivna i Sverige, men utomlands sker faktiskt en hel del forskning, bland annat på Harvard Medical School.

Det här med klardrömmar, eller aktiva drömmar som det ibland också kallas, är inte något jättekonstigt. Det är något som har hänt de flesta av oss någon gång i livet, utan att vi ens försökt. Det vanligaste exemplet är när man har en mardröm och plötsligt inser att ”vänta lite nu, jag drömmer ju faktiskt bara. Det här behöver jag ju inte vara rädd för”.

Varför klardrömma?

En av frågorna jag fått efter intervjun är: ”Det låter ju kul, men vad är poängen? Varför vill man inte hellre sova drömlöst en hel natt?”

Det enkla svaret är: behöver det ha någon poäng? Det är en extremt häftig upplevelse, det räcker väl gott så? Men okej då, vi kör en return-on-investment på det, så alla blir glada:

  • Det kan vara ett sätt att bearbeta jobbiga händelser. Till exempel att en närstående gått bort och du hann inte säga hej då eller rensa luften. I drömmen får du chansen att göra det. Även om det inte är på riktigt kan du ändå få utlopp för dina känslor och få sagt det du behöver.
  • Du kan välja att träffa vem du vill och göra vad du vill i drömmen. Diskutera Syrien med Ghandi, jamma med Bob Dylan eller gör en tunnel på Ronaldo. Det är din dröm, du bestämmer. Sämre sätt kan man väl tillbringa natten på?
  • Vilket för oss till den häftigaste och bästa punkten. Det är som sagt din hjärna och därmed även din dröm. Att få tillbringa natten i en värld som du helt bestämmer över själv kan vara en befriande och fascinerande känsla. Och det kan vi nog alla behöva som avkoppling till våra rutinjobb, som vi jagar iväg till när väckarklockan ringer oss.

Så det enkla svaret på frågan ”varför” blir: varför inte? Det är kul.

Men hur gör man då?

Det var en annan fråga som Caroline tog upp i intervjun. Jag är som sagt ingen expert på området, men gav ett kort svar för den som är nyfiken. Jag lovar att återkomma i ärendet inom kort.

Till dess: Sov gott.

Recent Posts
drömsymboler och drömtydningtips för att klardrömma