Tips för att klardrömma

 In Drömmar och det undermedvetna

Letar du efter tips för att klardrömma? Kanske har du lekt med tanken att testa det där drömfenomenet allt fler verkar prata om? Lucid dreaming, aktiva drömmar eller medvetna drömmar – kärt barn har många namn. Men alla syftar de till samma sak: att förvandla natten till ett äventyr.

I förra blogginlägget förklarade jag lite vad klardrömmar egentligen är. Har du läst mina böcker Undertryck och Bortglömd kanske du har fått ett hum, även om det som Adam pysslar med i böckerna inte är en heltäckande beskrivning. Dessutom får ju hans nattliga äventyr konsekvenser som du kommer slippa. Garanterat. Förmodligen. Förhoppningsvis.

Så hur börjar du då? Det finns massor av olika tekniker för att uppnå klardrömmar och det finns till och med olika hjälpmedel som påstås kunna underlätta. I det här inlägget tänkte jag börja lite mjukare och ge dig några enkla tips för att klardrömma, så att du lätt kommer igång.

1. För drömdagbok

Drömdagbok, tänker du. Varför då? Du har aldrig skrivit dagbok i hela ditt liv, du vill ju bara komma till det roliga. Exakt – och en drömdagbok är det första steget dit. Att skapa sig en bild av vilken typ av drömmar du normalt brukar ha, är nämligen att kratta manegen för att kunna ha klardrömmar. Enkelt uttryckt: för att du ska kunna vakna upp i din dröm, måste du först känna igen tecknen på när du verkligen drömmer.

Gör så här: ha papper och penna i närheten (eller din mobil om du så vill) när du sover. Så fort du vaknar under natten och kommer ihåg en dröm, skriv ned den. Det spelar ingen roll om det är hela drömmar, fragment, enstaka minnesbilder eller bara en känsla du minns. Skriv ned allt!

Till en början kanske du bara minns en vy du såg eller ett par ord från en dialog du hade med någotn Ge det tid. Du kommer att upptäcka att det blir allt lättare att komma ihåg drömmar, ju längre du håller på. Första nätterna minns du kanske en eller två, men bli inte förvånad om du efter någon månad minns fyra eller fem drömsekvenser under en natt.

2. Hitta drömmönster

När du börjar samla på dig ett gäng drömmar, se om du kan hitta ett mönster. Drömmer du ofta att du åker hiss, att du bestiger berg, att du besöker ditt barndomshem eller att du letar dig fram i underjordiska gångar?

Du behöver inte tolka vad drömmarna betyder, det räcker med att du noterar mönstret och lägger det på minnet. Chansen är då större att du inser att du drömmer, nästa gång du bestiger Mount Everest i pyjamas.

3. Reality check

Se dig omkring och ta in omgivningen. Ställ dig sedan frågan: drömmer jag just nu? Du kommer förmodligen komma fram till svaret ”nej” (Om du svarar ”ja” blir jag smickrad; du är den förste personen som läser min blogg i en dröm!).

Ta för vana att ställa samma fråga så ofta du kommer på under dagen. Helst 20-30 gånger om du kan. Det här steget kan framstå som lite udda, men syftet är att lära dig själv och din hjärna att ställa frågan med ren automatik. Då ökar nämligen chansen att du kommer fråga dig själv samma sak när du drömmer – och inse att du faktiskt gör det!

Det är lite som om du spelar tetris i flera timmar innan du går och lägger dig. När du sedan slappnar av och blundar fortsätter du se de där irriterande bitarna falla framför dig. Hjärnan fortsätter helt enkelt att upprepa det du matat den med under dagen.

Tips: om du vill ha ett konkret ”bevis” på att du är vaken, prova att läsa en text två gånger i rad. Om den förblir densamma, är du vaken. I en dröm har hjärnan nämligen svårt att återskapa exakt samma text två gånger i rad. Ett annat sätt är att titta på klockan två gånger i rad och se om den förblir på samma klockslag. Det är den tekniken Adam använder sig av i Undertryck.

4. Sov lite och ofta

När du väl börjar experimentera med klardrömmar, prova att ta en tupplur mitt på dagen om det är möjligt. Alternativt att somna om en stund efter att du har vaknat på morgonen. Det har nämligen visat sig att chansen att ha livfulla drömmar är större under perioden som direkt följer efter vakenhet.

Nyfiken på mer?

Så, det var några enkla tips för att klardrömma. Det finns som sagt massor av tekniker, studier och kurser för den som vill ta klardrömmande till en djupare nivå. Stephen Laberge vid Stanford University är en av de forskare och experter som ägnat mest tid åt klardrömmar. Jag kan rekommendera hans bok Exploring the world of lucid dreams som ger både en introduktion och tekniker man själv kan använda.

Här kan du även se när Laberge beskriver lucid dreaming i en kort intervju.

Här hittar du mer information om mina böcker Undertryck och Bortglömd som går att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.

Lycka till!

Recent Posts
Showing 9 comments
 • Andefs
  Svara

  Det där med att titta på text har jag använt mig av. För mig ser dock alltid text ut som hieroglyfer när jag drömmer, det ser bra ut på håll men när jag tittar närmare är det inga riktiga bokstäver, Intressant att det inte ser ut så för alla!

  • Sassa
   Svara

   Jag drömmer av och till klardrömmar, styr drömmarna, löser problem i drömmarna, försöker lösa problem ibland,
   drömmer samma dröm av och till, är vaken och medveten om att det är drömmar. Förr brukade jag sällan komma ihåg drömmarna, klardrömde inte heller etc. Jag är realist, logisk som person, så det är märkligt men min instinkt är snabb, reaktiv och oftast sann. Jag drömde om att en granne hade dött, så jag fick upp och kontrollera om det var sant, vilket var fakta. Jag läser inga texter i drömmarna. Mina sinnen ligger över det normala, trots jag är logisk.
   Det är märkligt, har viss telepatisk förmåga, känner på mig om något har hänt, skall hända, kan hända osv.
   Ibland är det drömmar som jag inte förstår varför jag drömmer.

 • Niklas Lindroth
  Svara

  Intressant! Jag brukar se brottstycken av text i drömmarna, men lyckas sällan läsa längre stycken. Och försöker jag igen står det något HELT annat.

  • Svara

   När jag drömmer så ser jag ofta inget utan det är som att läsa en berättelse. Och jag vet alltid att jag drömmer men kan inte röra på mig

 • Emil
  Svara

  Ja, det är ett fascinerande ämne detta. Själv har jag kämpat i åratal för att få framgång. Kanske , kanske att jag är på ”g” nu… Sedan nyår har jag haft ett par stycken klardrömmar. Mitt mål är att bli bra på det, eller åtminstone få dem mera kontinuerligt samt uppnå ett visst mått av kontroll av dem. Jag kan se så många olika användningsområden. Oerhört spännande ämne som aldrig verkar tappa sin dragningskraft på mig, oavsett att det går trögt att göra framsteg. Har du några tips utöver de ovanstående för den som är extremt trög i processen att lära sig detta?

  • Niklas Lindroth
   Svara

   Hej Emil,

   Visst är det fascinerande? Har du testat att läsa några böcker i ämnet? Det hjälpte mig när jag började experimentera med klardrömmar. Kan rekommendera ”Exploring the world of lucid dreaming” till exempel. Annars är det nog bara att kämpa på. En drömdagbok kan också vara bra, så att du snabbare lär dig tecknen på när du drömmer.

 • Teodor
  Svara

  När man är i klardrömmen kan man ”välja” att hålla den värklig. Jag håller på med parkour och tänker att det hade vart underbart att lära sig tricks i drömmar och sedan kunna dom på riktigt. Är detta möjligt?

  • Niklas Lindroth
   Svara

   Hej Teodor,
   Ja, det går att behålla klardrömmen genom olika tekniker, men det kräver övning. Om det går att lära sig nya saker i drömmar råder det delade meningar om. Däremot bearbetar ju hjärnan information under natten, så om du tränat parkour under dagen kanske du kan repetera det du lärt dig i drömmen? Lycka till!

 • Sandras blogg
  Svara

  Trevligt!

Leave a Comment

Att skriva drömjournal